Moșii de toamnă, cunoscuți și sub numele de Sâmbăta Morților, sunt sărbători religioase ce au loc înaintea începerii Postului Crăciunului, de obicei în prima sâmbătă din luna noiembrie sau în ultima din luna octombrie. Această zi este dedicată comemorării sufletelor celor plecați dintre noi. Conform tradiției bisericești, se așază ofrande pe mormintele celor dragi, se aprind lumânări și se arde tămâie, iar oamenii necăjiți primesc pomeni. Pentru a fi sfințite, românii pregătesc diverse produse într-un coș, cum ar fi coliva, prescure sau colaci împletiți, sticle de vin, lumânări și pachete cu alimente de împărțit. Cu toate acestea, există și produse care nu se împart, cum ar fi alcoolul, țigările și obiecte care i-au aparținut persoanei decedate.
Această sărbătoare aduce cu sine și o serie de tradiții și superstiții. Se spune că în ziua Moșiilor de toamnă este bine să fim împăcați cu toți oamenii, să fim îmbrăcați curat, iar femeile să aibă capul acoperit. De asemenea, nu este recomandat să spălăm haine sau să facem alte munci în această zi. În timpul ritualului, tămâia trebuie să ardă din belșug, iar preotul să tamâieze ofrandele și mormintele celor pomeniți.
Tradiția creștină susține că ofrandele aduse pentru sufletele celor adormiți au puterea de a mijloci pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor comise în timpul vieții. În această zi, finii se duc la nași cu colăcei, iar acest obicei anticipează darul colacilor mari pe care finii îi vor duce nașilor de Crăciun.
De asemenea, există și unele superstiții asociate acestei sărbători. Se spune că cei adormiți coboară pe pământ și colindă neîncetat noaptea, iar este bine să evităm certurile, spălarea hainelor și alte activități casnice. Femeile nu trebuie să dea cu mătura pentru a nu ridica praful în ochii celor adormiți și nu trebuie să arunce gunoiul pentru a nu ajunge în mâncarea morților.
În concluzie, Moșii de toamnă sunt o sărbătoare dedicată comemorării sufletelor celor plecați dintre noi, care implică tradiții și obiceiuri specifice. Această zi aduce cu sine și o serie de superstiții, iar oamenii își pregătesc ofrande pentru a fi sfințite și împărțite mai apoi.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com